Activiteiten

De educatieve ruimte en de moestuin, de bloemenweides en boomgaard, het is allemaal in de maak.


Houd onze website en Facebook-pagina in de gaten voor de activiteiten die plaatsvinden.

Winterwandeling zondag 5 februari 2023

De winter hoeft niet allemaal kommer en kwel te zijn. Het landschap komt tijdens de koudere maanden op een heel andere manier tot leven; ijskoud gras, bevroren bomen en bevroren sloten en plassen. Ook al zou het onvoorspelbare weer je kunnen verleiden om op de bank te kruipen met een afhaalmaaltijd om de hele dag TV te kijken, we kunnen garanderen dat eropuit gaan om het meeste uit de natuurlijke wereld te halen, een stuk beter zal aanvoelen.


Vergezel onze gidsen Wim Kroot en Sjoerd Baarda op een winterwandeling van circa 10 km door de fraaie omgeving van Loon op Zand en het Tilburgse Noorderbos.

Start van de wandeling is bij de Pauwelshoeve, Moleneind 29 te Loon op Zand om 10.00u. Halverwege de wandeling stoppen we voor een drankje en iets lekkers.
Kosten bedragen 5 euro per persoon inclusief een welverdiende versnapering. Zorg ervoor dat je geschikt schoeisel draagt!

Je hoeft je vooraf niet aan te melden.

Workshop Vachtvilten op 22 oktober 2022

Geef je nu op voor de workshop Vachtvilten op zaterdag 22 oktober a.s. van 10 tot 16 uur! Stuur een mailtje naar: workshop@educatieveboerderij.nl

De kosten zijn € 85 voor alle materialen, koffie en thee en lunch.

Kijk op onze Facebookpagina voor het laatste nieuws.


Wat is vachtvilten?

Bij vachtvilten maak je een 'vegetarische vacht' door een schaap te

scheren en tegen de vacht een wollen achterkant te vilten. Het lijkt

dan op een schapenhuid, maar het schaap loopt nog gewoon rond.

In tegenstelling tot bij het looien van een huid komen er bij het

vachtvilten geen chemicaliën aan te pas. Water, zeep en veel

wrijving (het rollen van de vacht), is het enige wat nodig is. Gek

genoeg vilt de onderkant van de vacht  (de geschoren kant) vast op de laag die je erop legt en de bovenkant van de vacht niet. Dat komt doordat de bovenkant gladder is, minder schubben heeft om in elkaar te haken.Hierboven zie je op de eerste foto de vacht zoals deze van het schaap af is gekomen en op de tweede is de vacht zoals die na het vilten is geworden.

Je kunt aan de viltkant nog iets leuks vilten, waardoor je de vacht helemaal uniek maakt.

Je kunt de vegetarische vacht gewoon in de wasmachine wassen op het wolprogramma mocht hij vies worden.

Diverse workshops in de maak

Bij de Educatieve Boerderij bieden wij diverse workshops aan die aansluiten bij de andere activiteiten in de Pauwelshoeve. We geven workshops op het gebied van wolverwerking zoals vilten, spinnen, breien, haken, naaldvilten etc.

We kunnen echter ook workshops gaan geven in het verwerken (bakken/koken/

conserveren) van diverse fruitsoorten of groenten. Dat zal waarschijnlijk na de zomervakantie komen.


Natuurlijk is het ook mogelijk om bij ons samen met vrienden c.q. vriendinnen een workshop te plannen. En ook een bedrijfsuitje behoort tot onze mogelijkheden.

Wanneer je een leuk idee hebt waarvan je denkt of hoopt dat wij dit kunnen verwezenlijken, neem dan vooral contact met ons op: workshop@educatieveboerderij.nl